Waar vind ik steun?

forest

Familie en vrienden

Een functioneel sociaal netwerk is één van de belangrijkste factoren om aanpassing gemakkelijker te maken. Naaste mensen delen het dagelijkse leven met u en zijn vaak zeer gemotiveerd om te helpen. De steun die ze bieden kan bestaan uit aanmoediging, hulp bij dagelijkse taken en gewoon aanwezig zijn om de algemene lasten te delen.

Het kan vaak moeilijk zijn om hulp te vragen aan familie en goede vrienden. Er kunnen zich uitdagende situaties voordoen als u hulp verwacht zonder over deze verwachting te praten. Een naaste kan evengoed in de war zijn en geen idee hebben hoe hij of zij hulp kan bieden. Ze denken misschien: "Was ik te opdringerig? Probeer ik te veel, te weinig, of doe ik iets verkeerd?"

Conflicten zijn onvermijdelijk in elke nieuwe situatie met nieuwe rollen. De belangrijkste factor is open communicatie waarbij gevoelens duidelijk worden uitgesproken. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar met wat oefening wordt het gemakkelijker.

Sociale- en gezondheidszorg
Diensten geleverd door verenigingen en organisaties

    • Ik mis iemand die bereid is te luisteren en gewoon in de buurt te zijn. Ik heb geen advies of oplossingen nodig; het zou voldoende zijn als ik mijn gedachten even kan delen.

    • Ik kan verdrietig en zelfs boos klinken vanwege mijn ziekte, maar ik verzeker je dat mijn gevoelens niet op jou gericht zijn. Ik heb gemerkt dat praten met anderen de scherpe kantjes van de emoties een beetje eraf haalt.

    • Ik ben nog steeds dezelfde persoon die ik was voordat ik ziek werd. Ik waardeer je hulp enorm, maar ik wil geen overweldigend medelijden of een speciale behandeling.

Gerelateerd


steun

Sociale- en gezondheidszorg

steun é

Diensten geleverd door verenigingen en organisaties