Omgaan met MS


MS vroeg behandelen

MS vroeg behandelen

Als u zich goed voelt, betekent dit helaas niet altijd dat uw multiple sclerose (MS) niet actief is. Het kan ongemerkt schade veroorzaken aan uw centrale zenuwstelsel (CZS), schade die na verloop van tijd kan oplopen. Onderzoek wijst uit dat het starten met de behandeling snel na uw diagnose kan helpen om permanente schade aan uw CZS te voorkomen, waardoor het ontwikkelen van invaliditeit wordt vertraagd en het verloop van uw aandoening op lange termijn wordt verbeterd. Maar vergeet niet om met uw arts te praten over uw opties en wat het beste kan zijn voor u.

  MS-gerelateerde schade aan het centrale zenuwstelsel begint vroeg in de ziekte en blijft zich opbouwen, soms zonder dat u het merkt. Deze vroege veranderingen, waaronder hersencelschade, hersenatrofie (d.w.z. krimpen) en de ontwikkeling van laesies, zijn belangrijk omdat ze zijn gekoppeld aan:

  • Invaliditeit op lange termijn
  • Seksuele problemen (zoals verlies van seksuele begeerte)
  • Beperkingen als gevolg van 
  slechtere fysieke gezondheid, bijvoorbeeld moeite met stappen
  • Problemen met mentale gezondheid, zoals depressie en angst

  Net zoals bij elke ziekte geldt hier: hoe sneller u op de hoogte bent, hoe sneller u er iets aan kunt doen. En voor mensen met types relapsing multiple sclerose, toont onderzoek aan dat een vroege behandeling met een ziektemodificerende therapie (DMT) betere resultaten kan opleveren dan wanneer men later begint. Als de behandeling met een DMT na de diagnose vroegtijdig wordt gestart, kan dit de schade beperken die vroeg wordt veroorzaakt door MS, relapsen verminderen en mogelijk helpen om de invaliditeit te vertragen en de invloed ervan op uw fysieke, emotionele en mentale gezondheid op lange termijn.

  Dit is ook een belangrijke overweging voor mensen die slechts één opflakkering van MS‑symptomen hebben gehad. In deze gevallen kan een DMT de tijd tot een volgende relaps verlengen, de schade aan het CZS beperken en het tempo van de hersenatrofie vertragen. Daarom is het belangrijk dat u vroeg in uw ziekte begint met het bespreken van een behandeling met DMT, met uw arts, ook als u zich goed voelt.

  Maar het gaat niet alleen om het vroegtijdig behandelen. Ook als u al een tijdje aan multiple sclerose lijdt, kunt u baat hebben bij de behandeling met een DMT. Zolang u nog steeds relapsen ervaart, kan de behandeling met een DMT verdere schade stoppen of vertragen, praat dus met uw dokter over het beste tijdstip voor u om met een DMT te beginnen.

  Waarom niet beginnen met uw eigen Gids voor gesprekken met uw arts om uw behandelprioriteiten bij uw volgende afspraak te helpen communiceren?

  1. Giovanni G et al2017. Brain health: time matters in multiple sclerosis. Available at: www.msbrainhealth.org/report. Last accessed: October 2017.
  2. Gold R et al. Ther Adv Neurol Disord 2010; 3: 351–67.
  3. Rojas J et al. Arq. Neuro-Psiquiatr 2016; 74(3): 235-243.
  4. Janardhan V, Bakshi R. Arch Neurol 2000; 57: 1485–1491.
  5. Tsivgoulis G et al. PLoS One. 2015 Dec 7; 10(12): e0144538.
  6. Noyes K et al. Am J Manag Care 2013; 19(17 Suppl): s321-31.

Gerelateerd


Woordenlijst

Gebruik deze woordenlijst van MS-gerelateerde definities om vertrouwd te raken met de medische terminologie, en om u te helpen zinvolle gesprekken met...

De behandeling bespreken met uw neuroloog

De behandeling bespreken met uw neuroloog

Het is belangrijk om doeltreffend met uw neuroloog te communiceren bij het bespreken van uw MS-behandelplan.