Hoe zorg ik voor mijn eigen welzijn?

welzijn

Om door te kunnen gaan, moet u methoden en steunende netwerken vinden die bij u passen. Het leven moet meer zijn dan alleen verantwoordelijkheden en het ondersteunen van een naaste; er moeten zinvolle activiteiten, sociaal contact, fysieke activiteit en ontspanning zijn.

Voor uw eigen welzijn zorgen, mag echter geen extra stressfactor worden. Het is normaal dat hier in de beginfase van schok geen tijd voor is, maar het is goed om erover na te denken zodra u meer tijd heeft voor andere dingen.

Tips voor het ondersteunen van uw eigen welzijn:

  • Is er iets speciaals in uw dagelijks leven dat u helpt om ermee om te gaan en u goed te voelen? Dit kan bijvoorbeeld een dagelijks dutje zijn of een rustig moment in de ochtend om de krant te lezen. Zorg ervoor dat u hier genoeg tijd voor heeft. Denk er ook over na of er iets is wat u weet dat niet goed voor u is en beslis of u deze gewoonte geleidelijk wilt afbouwen.

  • Schrijf ook dingen op waar u mee zit. Informatie die alleen voor uw ogen bestemd is, doet niemand kwaad, maar het stelt u in staat om onaangename feiten "uit te spreken" en ook eventuele positieve kanten van deze kwesties te zien. Door dingen op te schrijven, ontstaat er structuur voor uw eigen gevoel en worden uiteenlopende emoties, onafgemaakte gedachten en onzekerheid minder belastend.

  • Schrijf elke avond drie positieve dingen op die gedurende de dag zijn gebeurd. Alles wat u gedurende de dag positief vond, d.w.z. enkele gebeurtenissen, nieuws dat u kreeg of iets dat al een langere tijd aan de gang is. U kan deze dingen opschrijven. Maak een lijst voor uzelf of bespreek de lijst met andere mensen.