Toolkit voor MS


Stap uit uw comfortzone

Stap uit uw comfortzone

Dat oude paar pantoffels. Dezelfde klassieke haarstijl. De gebruikelijke Chinese afhaalmaaltijd. Naarmate we door het leven gaan, kan het steeds verleidelijker worden om ons te houden aan wat veilig en vertrouwd is – om binnen onze comfortzone te blijven. 

Maar is comfortabel wel altijd het beste? Wat als het daadwerkelijk omarmen van de dingen waarbij u zich ongemakkelijk voelt, u kan helpen meer uit uw leven te halen? Tenslotte ontdekte niemand ooit iets nieuws door steeds dezelfde oude routines aan te houden.

Houdt uw comfortzone u tegen? Ontdek het hieronder…

  Meer open gesprekken hebben met diegenen die dicht bij u staan, kan hen helpen om beter te begrijpen hoe het leven met MS echt voor u is, en welke ondersteuning u daadwerkelijk nodig hebt – of het nu dagelijks is of steun bij het hebben van open en eerlijke gesprekken met uw neuroloog.

  Klik op de oranje stip om meer te ontdekken.

  Het verhaal van Barbara
  Het publiceren van haar diepste, meest duistere geheimen in een boek over haar leven als moeder met MS, is iets waarvan Barbara nooit dacht dat ze het zou kunnen. Maar het nemen van die stap en open zijn tegen de wereld, heeft haar geholpen meer te halen uit haar leven met MS.

  "Uit mijn comfortzone stappen was zo moeilijk. Voordat ik op ‘Publiceren’ klikte, ademde ik diep in, voelde me erg dapper en klikte erop. De realiteit van het leven naar buiten brengen, is tegelijkertijd verfrissend, beangstigend en opwindend. Ik heb nooit gewenst dat ik het niet had gedaan."

  Barbara
  Leven met MS

  Als u zich ongemakkelijk voelt om naar buiten te gaan vanwege uw multiple sclerose, spreek dan met uw neuroloog. Samen kunt u een manier vinden om uit uw comfortzone te stappen.

  On in three

  In een onderzoek bij meer dan 1.000 mensen met relapsing MS,*
  gaf 1/3 aan dat ze niet zo vaak de deur uitgaan omdat ze bang zijn dat hun symptomen gênant zijn.

  Ga niet inboeten op de dingen die u graag doet of de plaatsen waarvan u houdt, vanwege uw MS.

  Als u zich niet op uw gemak voelt om naar buiten te gaan vanwege uw MS, vraag dan een vriend om ondersteuning. Ze kunnen niet alleen helpen als u worstelt met symptomen als een slepende voet of vermoeidheid; iemand aan uw zijde die u vertrouwt kan net het extra vertrouwen geven om uit uw comfortzone te stappen.

  Het is ook belangrijk dat u open en eerlijk over deze kwesties praat met uw neuroloog. Het is misschien niet gemakkelijk, maar als ze begrijpen hoeveel MS momenteel van invloed is op uw dagelijkse leven, kunnen ze er samen met u zeker van zijn dat ze alles doen wat ze kunnen om u te ondersteunen.

  Bekijk ons artikel De behandeling bespreken met uw neuroloog voor meer informatie en nuttige tips over hoe u met uw neuroloog kunt praten over alles wat belangrijk voor u is.

  U bent niet alleen!

  Mogelijk voelt u zich ongemakkelijk om openlijk te moeten praten over uw multiple sclerose. Maar eerlijker zijn tegen uw zorgverlener zal ervoor zorgen dat u de best mogelijke ondersteuning en behandeling krijgt in elke fase van uw reis met MS.


  Meer dan 40%
  van de respondenten met RMS aarzelen om te praten over hun uitdagingen met MS, omdat ze niet als klagend gezien willen worden
   

   Hannah worstelde mentaal met haar MS-diagnose, maar vond het makkelijker om er niets over te zeggen. Toen ze echter eindelijk de moed vond om er open over te zijn met haar neuroloog, kon hij haar gerust stellen en haar in contact brengen met een therapeut. Uiteindelijk werd Hannah een veel positiever persoon en was ze in staat om veel beter met dingen om te gaan.

   Voordat ik uit mijn comfortzone stapte, voelde ik me vreselijk, ik was nerveus en bezorgd voor het geval mensen zouden denken dat ik belachelijk deed of dat ze me niet ernstig zouden nemen. Maar toen ik het deed, veranderde alles.

   Hannah
   Leven met MS

Het is gemakkelijk om u prettig te voelen in uw comfortzone, maar het betekent niet dat u daar moet blijven.

Als u denkt dat u een duwtje nodig heeft, dan zijn hier die eerste paar stappen om te beginnen...

  Maar het kan ook opwindend en bevrijdend aanvoelen. Hier is wat motiverend advies van iemand die dat ook vond…

  Ontdek meer (engelse inhoud)

  Motivational advice

  Het is niet nodig om alles in één keer te willen doen.

  Bekijk dit geweldige advies voor het verbeteren en opbouwen van uw zelfvertrouwen, met één stapje tegelijk...

  Meer advies (engelse inhoud)

  Building confidence in yourself can help you to start taking those first steps

  Het stellen van persoonlijke doeleinden is een geweldige manier om te weten wat u wilt bereiken en door deze op te delen in beheersbare, meetbare stappen, is het veel waarschijnlijker dat u ze behaalt. Het delen van uw doelen met uw neuroloog is ook een goede manier om eerlijk te zijn en hen een beter inzicht te geven in uw leven. Ze kunnen hier dan rekening mee houden bij het nemen van behandelingsbeslissingen om ervoor te zorgen dat u uw multiple sclerose zo goed mogelijk onder controle houdt.

  Lees ons artikel over het stellen van doeleinden bij MS

  Set goals for yourself so you know what you’re aiming for

  Leven met MS kan zo overweldigend zijn dat u de focus verliest op andere dingen die belangrijk zijn voor u.

  Technieken zoals mindfulness kunnen u helpen uw aandacht te behouden en uw gedachten helder te houden, vooral op het werk, waar het moeilijk kan zijn om u te concentreren.

  Stay focussed on what you want to achieve and keep pushing yourself

En vergeet niet dat u het niet allemaal alleen hoeft te doen!

Praten met uw zorgverlener en uw dierbaren of zelfs een MS-zelfhulpgroep over wat u wilt bereiken, kan de eerste stap zijn naar het verlaten van uw comfortzone. Hun steun kan van onschatbare waarde zijn om u te helpen het best mogelijke leven te leiden.

Vraag uzelf af, is het tijd dat u begint uit uw comfortzone te stappen? Waarom zou u uw MS-perceptie niet uitdagen met een Truth, of uit uw comfortzone stappen door een Dare te selecteren met onze Truth-or-Dare-activiteit.

*De wereldwijde vs.MS-enquête vroeg 1.075 mensen met relapsing-remitting MS en 580 zorgpartners over de impact die MS heeft op hun leven.

  1. MS global survey of people living with relapsing MS (RMS) and RMS care partners. 2015.
   

Gerelateerd


Waarheid OF Uitdaging

Speel een ronde van Waarheid OF Uitdaging om meer uit uw leven met MS te halen.

Doeleinden stellen bij MS

Doeleinden stellen bij MS

Kom meer te weten over het belang van het stellen van doeleinden en hoe u de juiste voor u kunt kiezen.

De behandeling bespreken met uw neuroloog

De behandeling bespreken met uw neuroloog

Het is belangrijk om doeltreffend met uw neuroloog te communiceren bij het bespreken van uw MS-behandelplan.