MS-symptomen: het interactieve lichaam

body

U kunt een breed scala aan symptomen ervaren als u lijdt aan multiple sclerose (MS). Sommige zijn gemakkelijk zichtbaar voor anderen, zoals problemen met stappen, maar vele symptomen zijn onzichtbaar voor anderen, zoals vermoeidheids- en pijnproblemen. Hoewel er veel symptomen zijn, is de aandoening zeer uniek voor elke persoon en waarschijnlijk zult u slechts een aantal symptomen ervaren, in verschillende mate van intensiteit.

Verken het interactieve lichaam

Klik op elk symptoom op het lichaam om meer te weten te komen over de impact die het kan hebben en hoe u er het beste mee om kan gaan. Als u de symptomen liever in een lijst wilt bekijken, klikt u op “Weergeven als lijst”.

MS kan problemen veroorzaken met het geheugen en het denken, maar als u deze symptomen ervaart, is het waarschijnlijk dat ze licht van aard zullen zijn. Deze problemen kunnen het moeilijker maken om zich te concentreren, meerdere taken tegelijk te doen en ze kunnen het moeilijk maken om nieuwe zaken aan te leren.

Er zijn dingen die u kunt doen om u te helpen omgaan met geheugen- en denkproblemen. Ga naar tips en advies voor het omgaan met uw cognitieve problemen, inclusief het advies van Charlotte die lijdt aan MS.

Als u aan MS lijdt, kunt u problemen ondervinden met uw gezichtsvermogen, zoals dubbelzien of onvrijwillige oogbewegingen. Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel dit een angstaanjagende ervaring kan zijn, de meeste mensen herstellen van deze problemen.

Lees meer over het effect van MS op het gezichtsvermogen en spreek met uw arts als u zich zorgen maakt.

Als u aan MS lijdt, is het niet ongebruikelijk om problemen met spraak of slikken te ervaren. U kunt deze problemen misschien slechts een aantal keren per dag een paar minuten ervaren, of tijdens een relaps. Veel mensen vinden manieren om hiermee om te gaan, en ook spraaktherapeuten kunnen advies en ondersteuning bieden als u problemen ondervindt met uw spraak.

Als u spraak- of slikproblemen ervaart, zelfs als ze licht van aard zijn, kunnen deze frustrerend zijn of uw zelfvertrouwen beïnvloeden. Ontdek hoe u kunt omgaan met spraak- en slikproblemen om de impact te beperken die ze hebben op uw levenskwaliteit.

Hoewel u misschien geen blaasproblemen ervaart, komen ze vaak voor bij MS – dus als u wel iets ervaart, bent u niet alleen! De eerste stap die u moet nemen bij blaasproblemen is erover praten met uw arts of MS-verpleegkundige. Zij kunnen helpen om u gerust te stellen. Zij zijn het gewend om over deze problemen te praten en kunnen u tips geven om de dingen onder controle te houden.

Ontdek hoe uw blaas kan worden beïnvloed door uw MS en hoe u kunt omgaan met deze problemen om uw levenskwaliteit te verbeteren.

Als u lijdt aan MS, kunt u spierspasticiteit en stijfheid ervaren, waardoor dagelijkse activiteiten ongemakkelijk en pijnlijk worden. Deze symptomen kunnen ook leiden tot moeite met slapen. Als u spasticiteit of stijfheid ervaart, is het belangrijk dat u het uw arts of MS-verpleegkundige zo snel mogelijk laat weten, zodat ze u kunnen helpen de triggers te herkennen waardoor u zich het meest ongemakkelijk voelt.

Lees meer over spasticiteit en stijfheid en hoe u ermee kunt omgaan.

Tremor is een ritmisch schudden of trillen dat u niet kunt beheersen. U kunt een zeer lichte tremor ervaren of meer uitgesproken tremor als u aan MS lijdt, waardoor alledaagse taken moeilijk kunnen worden en stress kunnen veroorzaken.

Problemen met tremor kunt u op verschillende manieren beheersen, afhankelijk van uw behoeften-iedereen is anders, dus het is belangrijk dat u uw MS-team vertelt over uw symptomen.

Spierzwakte komt veel voor bij het leven met MS en wordt vaak vergezeld door vermoeidheid. Het kan andere symptomen veroorzaken, zoals evenwichtsproblemen, en kan ertoe leiden dat u bang bent om te vallen. Als u spierzwakte ervaart, praat dan met uw arts en MS-verpleegkundige; ze kunnen u mogelijk advies geven om u te helpen uw symptomen onder controle te houden en de spierkracht te verbeteren.

Lees meer over spierzwakte en mobiliteitsproblemen, met inbegrip van waarom het belangrijk is dat u met uw neuroloog praat over de spierzwakte die u ervaart.

Er is een kans dat u problemen ervaart met uw evenwicht. De effecten zijn voor iedereen verschillend en hoewel sommige evenwichtsproblemen behoorlijk groot kunnen zijn, zijn er manieren waarop u ze onder controle kunt houden, om de impact te beperken die ze hebben op uw levenskwaliteit.

Lees hoe MS invloed kan hebben op uw evenwicht en wat u kunt doen om het onder controle te houden.

U kunt problemen ondervinden met uw seksuele functie wanneer u leeft met MS, wat van invloed kan zijn op uw relaties. Als u denkt dat uw MS invloed heeft op uw seksleven, zijn er dingen die u kunnen helpen. Het is belangrijk dat u eventuele problemen bepraat met uw arts of MS-verpleegkundige, zodat ze kunnen helpen een oplossing te vinden die bij u past.

Lees meer over seksuele disfunctie bij MS.

Vermoeidheid kan worden gedefinieerd als overweldigende moeheid en is een van de meest voorkomende symptomen van MS. Als u in grote mate wordt getroffen door vermoeidheid, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om hiermee om te gaan en de impact ervan op uw leven te minimaliseren.

Meer informatie over vermoeidheid en welke invloed dit kan hebben.

Net als veel mensen die met MS leven, kunt u wat pijn en ongemak ervaren. Het verschilt van persoon tot persoon, maar kan uitputtend zijn en uw emotionele welzijn beïnvloeden. Er zijn echter enkele behandelingen die kunnen helpen, evenals tips om u te helpen omgaan met pijn en om triggers te herkennen.

Ontdek hoe u kunt worden getroffen door pijn, welke invloed dit heeft op uw dagelijkse leven en tips om u te helpen bij het omgaan met pijn als u daaraan lijdt.

Vul uw eigen Gids voor gesprekken met uw arts in om gesprekken met uw neuroloog over symptomen te ondersteunen en u te helpen meer uit uw leven met MS te halen.

Gerelateerd


Woordenlijst

Gebruik deze woordenlijst van MS-gerelateerde definities om vertrouwd te raken met de medische terminologie, en om u te helpen zinvolle gesprekken met...

Het begrijpen van bijwerkingen en symptomen

Het begrijpen van bijwerkingen en symptomen

Kom meer te weten over de verschillen tussen bijwerkingen en symptomen en hoe ze vastgesteld kunnen worden.