Intieme symptomen

intimate

Mensen met multiple sclerose (MS) kunnen een reeks intieme symptomen ervaren, waaronder blaas-, darm- en seksuele problemen. We zullen elk van deze bekijken en hoe u hiermee om kunt gaan.

Zorg ervoor dat u praat met uw arts als uw ervaring met een van de volgende symptomen een negatieve invloed heeft op uw levenskwaliteit.

  Als u aan MS lijdt, kunt u merken dat blaas- en darmproblemen uw dagelijkse activiteiten beperken en ertoe kunnen leiden dat naar buiten gaan een stressvolle ervaring wordt, die veel planning en voorbereiding vereist.

  Er zijn twee soorten blaasproblemen die u kunt ervaren als u aan MS lijdt:

  1. Uw blaas kan moeite hebben om urine op te houden, waardoor u het gevoel krijgt dat u vaak moet plassen en soms met weinig waarschuwing vooraf
  2. Uw blaas kan mogelijk niet volledig leeg zijn waardoor u vaker moet plassen

  U kunt één van de twee of beide ervaren.

  Het is minder waarschijnlijk dat u incontinentie van de stoelgang ervaart dan verstopping, maar ze kunnen allebei voorkomen.

  Als u blaasproblemen ervaart, zoals de oncontroleerbare behoefte om te plassen of een onvermogen om uw blaas te legen, kunt u dit gênant vinden. Maar zorg dat u praat met uw arts of MS-verpleegkundige als u last hebt van deze symptomen en ze een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit. Zij kunnen u doeltreffende medische behandelingen aanbieden, evenals manieren om met de problemen waarmee u dagelijks te maken hebt, om te gaan. Deze oplossingen kunnen zaken omvatten zoals incontinentiemateriaal, zelfkatheterisatie voor urine of regelmatige katheterisatie door een professionele zorgverlener. Deze kunnen helpen om uw onafhankelijkheid terug te geven.
   

  Leven met MS kan een stressvolle ervaring zijn. Het kan druk uitoefenen op uw relaties en kan een reeks symptomen veroorzaken. Het kan zijn dat MS uw seksleven beïnvloedt door een aantal problemen te veroorzaken, van gebrek aan belangstelling tot verlies van gevoel. Sommige symptomen kunnen een direct resultaat zijn van de schade die MS veroorzaakt aan de myeline die uw zenuwen omhult. Deze symptomen zijn onder meer: verminderde seksuele begeerte, erectiestoornissen en een verandering in genitale gewaarwordingen. Maar u kunt ook seksuele problemen ervaren als gevolg van andere MS-symptomen. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld de seksuele begeerte verminderen en depressie kan seksuele disfunctie veroorzaken.
   

  U vindt seksuele problemen misschien gênant om te bespreken, maar ze kunnen een ware invloed hebben op uw relatie. Als u problemen ondervindt, zijn er een aantal manieren waarop men met deze problemen kan omgaan, zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij vrouwen is de behandeling gericht op het verminderen van pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en het verbeteren van problemen met gevoeligheid of droogte. Bij mannen kan een erectiestoornis op verschillende manieren worden opgelost, waaronder gesprekstherapie en bepaalde behandelingen. Aarzel niet om eventuele problemen te bespreken met uw arts of MS-verpleegkundige, omdat zij kunnen helpen bij het vinden van een behandelingsoptie die bij u past.
   

  1. Sex, intimacy & relationships. MS Society UK. Available at: https://www.mssociety.org.uk/ms-resources/sex-intimacy-and-relationships-booklet. Last accessed: October 2017.

  2. Managing bladder problems. MS Society UK. Available at: https://www.mssociety.org.uk/ms-resources/managing-bladder-problems-booklet. Last accessed: October 2017. 

  3. Managing the bowel in MS. MS Society UK. Available at: https://www.mssociety.org.uk/ms-resources/managing-bowel-ms-booklet. Last accessed: October 2017.

  4. Sexual problems for women with MS. MS Trust. Available at: https://www.mstrust.org.uk/a-z/sexual-problems-women-ms. Last accessed: October 2017.

  5. Marck C et al. BMC Neurology 2016; 16: 210.

Gerelateerd


Gids voor gesprekken met uw arts

Gids voor gesprekken met uw arts

Onze gids voor gesprekken met uw arts is er om u te helpen voor uzelf op te komen en meer waardevolle gesprekken met uw arts te voeren.

Woordenlijst

Gebruik deze woordenlijst van MS-gerelateerde definities om vertrouwd te raken met de medische terminologie, en om u te helpen zinvolle gesprekken met...

Het begrijpen van bijwerkingen en symptomen

Het begrijpen van bijwerkingen en symptomen

Kom meer te weten over de verschillen tussen bijwerkingen en symptomen en hoe ze vastgesteld kunnen worden.