Mobiliteit en gezichtsvermogen

vision

Lichamelijke symptomen kunnen het voor u moeilijk maken om u voort te bewegen, uw dagelijkse activiteiten uit te voeren en kunnen na verloop van tijd uw onafhankelijkheid beïnvloeden. Hier gaan we kijken naar de vaker voorkomende lichamelijke symptomen die u kunt ervaren met MS en hoe men hier dagelijks mee om kan gaan.

Personaliseer uw eigen Gids voor gesprekken met uw arts om u te helpen uw symptomen te bespreken met uw neuroloog, en eventuele compromissen die u als gevolg daarvan moet maken.

  Rechtop staan en lopen is een behoorlijk ingewikkelde beweging voor ons lichaam om uit te voeren en er zijn een aantal verschillende functies bij betrokken. MS-symptomen kunnen het voor u moeilijk maken om u voort te bewegen, zoals problemen met evenwicht, spasticiteit en stijfheid, tremor en spierzwakte.

  Evenwicht bewaren op een spoorreels

  Evenwichtsproblemen
  Een aantal symptomen kunnen uw evenwicht aantasten, wat uw risico op vallen vergroot, zoals spierstijfheid, tremor en pijn; in de volgende hoofdstukken zullen we deze verder bespreken. Evenwichtsproblemen kunnen leiden tot stress en verlies van zelfvertrouwen, maar ook tot letsel, pijn en verlies van onafhankelijkheid.

  Meisje ligt op de bank

  Spasticiteit en stijfheid
  Stijfheid kan ervoor zorgen dat uw spieren stijver aanvoelen en moeilijk te bewegen zijn. Welke invloed spierstijfheid heeft op uw vaardigheden om bepaalde taken uit te voeren, hangt af van de spieren waar het om gaat. Misschien vindt u het moeilijk om kleine, delicate bewegingen uit te voeren of kunt u problemen hebben met grotere bewegingen, zoals lopen.

  Spieren kunnen ook op een ongecontroleerde manier bewegen, dit noemt men spasticiteit. Dit kan herhaaldelijk gebeuren en het veroorzaakt soms pijn. Het kan ook ‘s nachts gebeuren, waardoor u is een moeilijke nachtrust kunt hebben.

  Meisje laat tatoeage zien

  Tremors
  U kunt ook een ongecontroleerde tremor of schudden ervaren, dat zich telkens kan herhalen, hoewel het ook onregelmatig en onvoorspelbaar kan zijn. Dit noemt men tremor, het kan gaan om kleine bewegingen of grotere bewegingen en ze kunnen dagelijkse taken uiterst uitdagend maken. Als u tremor ervaart met uw MS, kunt u merken dat ze optreden als u iets wilt gaan doen. Bijvoorbeeld, als u zich uitstrekt om iets te pakken, en het kan erger worden naarmate u dichter bij het object komt.

  Jongen kijkt uit het raam

  Spierzwakte
  Als u aan MS lijdt, kunt u spierzwakte (een gebrek aan kracht) in één of beide benen ervaren. MS kan het moeilijk maken om uw spieren te bewegen, waardoor ze zwak aanvoelen. Spierzwakte in uw benen kan het moeilijk maken om te lopen en kan de kans op vallen vergroten. U kunt ook zwakte in andere spieren ervaren, zoals de spieren die uw darmen onder controle houden.

   

  Er zijn verschillende benaderingen om met mobiliteitsproblemen om te gaan en elk moet worden aangepast aan de individuele behoeften en problemen van elke persoon. Het is het beste om met uw arts of MS-verpleegkundige hierover te praten voordat u met behandelingen begint.

  Mobility and vision

  Uw arts of MS-verpleegkundige kan verschillende behandelingen proberen, zoals:

  • Fysiotherapie – een behandeling met lichamelijke methoden zoals massage, warmtebehandeling en lichaamsbeweging
  • Ergotherapie – het gebruik van bepaalde activiteiten om mensen te helpen herstellen
  • Cryotherapie – een behandeling met koude temperaturen

  Er zijn ook verschillende apparaten die kunnen helpen uw mobiliteitsproblemen te verbeteren en het gemakkelijker te maken om voort te bewegen, van nekbeugels tot wandelstokken en zelfs bionische benen (soms ook wel exoskeletten genoemd). Praat met uw arts of MS-verpleegkundige over de opties waarvan zij menen dat ze u zouden kunnen helpen. 

  Problemen ervaren met uw gezichtsvermogen kan angstig zijn en komt relatief vaak voor bij mensen met MS. MS kan iets veroorzaken dat optische neuritis wordt genoemd, wat optreedt wanneer de oogzenuw ontstoken raakt. MS kan ook uw ogen aantasten doordat het problemen met de bewegingen van het oog veroorzaakt.

  Optische neuritis kan wazig zicht veroorzaken en, in sommige gevallen, volledig verlies van gezichtsvermogen. Vaak wordt slechts één oog getroffen, maar het kan ook om beide ogen gaan. Het gezichtsvermogen wordt meestal gedurende een paar dagen tot een week slechter, maar voor sommigen kan het veel sneller gaan.Als u optische neuritis hebt, kunt u last krijgen van:

  • Vervagen of een blinde vlek in het midden van uw gezichtsvermogen
  • Kleuren die donkerder of bleker lijken
  • Lichtflitsen wanneer u uw ogen beweegt
  • Pijn, vooral wanneer u uw ogen beweegt
  Blind Spots
  Colour appearing washed out
  Light flashes
  Pain Moving eyes

  Problemen met de oogbeweging wijzen er over het algemeen op dat uw ogen mogelijk niet soepel bewegen of dat uw ogen niet op één lijn liggen. Dit kan leiden tot dubbelzien, wat ook problemen kan betekenen als misselijkheid en vertigo, evenals coördinatie- of andere evenwichtsproblemen.

  Optische neuritis en problemen met de oogbeweging worden veroorzaakt door ontsteking en verdwijnen vaak wanneer de ontsteking afneemt, zodat u mogelijk geen behandeling nodig hebt. Als uw symptomen bijzonder ernstig zijn, kan uw arts of MS‑verpleegkundige een kuur met steroïden voorschrijven, wat kan helpen uw herstel te versnellen.

  Als u worstelt met dubbelzien, zijn er manieren waarop u de impact hiervan kunt verminderen, zoals het dragen van een lapje over één oog of een bril die is uitgerust met lenzen die de twee beelden opnieuw uitlijnen.

  Praat met uw arts als u onvrijwillige oogbewegingen ervaart. Er zijn ook behandelingen beschikbaar voor dit gezichtsprobleem die uw arts of MS-verpleegkundige kan voorschrijven om u te helpen.


Gerelateerd


Gids voor gesprekken met uw arts

Gids voor gesprekken met uw arts

Onze gids voor gesprekken met uw arts is er om u te helpen voor uzelf op te komen en meer waardevolle gesprekken met uw arts te voeren.

Woordenlijst

Gebruik deze woordenlijst van MS-gerelateerde definities om vertrouwd te raken met de medische terminologie, en om u te helpen zinvolle gesprekken met...

Het begrijpen van bijwerkingen en symptomen

Het begrijpen van bijwerkingen en symptomen

Kom meer te weten over de verschillen tussen bijwerkingen en symptomen en hoe ze vastgesteld kunnen worden.