Pijn en vermoeidheid

fatigue

Bekijk de onderstaande inhoud om meer te weten te komen over de pijn en vermoeidheid die u kunt ervaren wanneer u met multiple sclerose (MS) leeft en hoe u het beste met deze symptomen kunt omgaan. Zorg dat u met uw arts praat als pijn of vermoeidheid ertoe leiden dat u inboet aan levenskwaliteit.

  Als u aan MS lijdt, kunt u een overweldigende moeheid ervaren, oftewel vermoeidheid. Veel mensen met de ziekte hebben de meeste moeite met dit symptoom. Vermoeidheid is geen normaal soort moeheid dat je aan het einde van een drukke dag voelt, maar het is een extreme moeheid zonder duidelijke oorzaak. U kunt merken dat uw vermoeidheid gedurende de dag of week verandert. Het kan ook van invloed zijn op zaken die u misschien niet verwacht, bijvoorbeeld:

  • Maken dat uw ledematen zwaar aanvoelen en moeilijker te beheersen zijn, waardoor het moeilijk is dingen vast te houden of te schrijven
  • Bijdragen aan evenwichtsproblemen
  • Bijdragen aan problemen met gezichtsvermogen
  • Het moeilijk maken om zich te concentreren

  Ik voel me geïsoleerd vanwege de extreme vermoeidheid. Bedlegerig wegens de vermoeidheid. Ik weet niet wat ik moet doen.” – Amy, Leven met MS

  Vermoeidheid kan een grote invloed hebben op uw leven en kan frustrerend zijn om uit te leggen aan de mensen om u heen. Een van de manieren om de vermoeidheid onder controle te houden, is het aanpakken van eventuele slaapproblemen die u hebt.Uw arts of MS-verpleegkundige kan voorstellen dat u stopt met bepaalde behandelingen, een gepaste lichamelijke inspanning uitprobeert of uw werkuren aanpast. Of probeer een dagboek bij te houden, als u merkt dat uw vermoeidheid op bepaalde momenten of na bepaalde activiteiten erger wordt, omdat dit kan helpen wanneer u uw MS bepraat met uw arts of MS-verpleegkundige.
   

  Pijn is een vaak voorkomend symptoom van MS en het kan een van de moeilijkste zijn. U kunt pijn ervaren en beschrijven op veel manieren. Sommige mensen voelen drukkende, knijpende, koude, warme, stekende of brandende sensaties en sommige mensen beschrijven een beklemmend gevoel in hun borst (ook wel de MS-knuffel genoemd). Pijn lijden kan een uitputtende en emotionele ervaring zijn, wat veel stress en angst kan veroorzaken.

  Zorg dat u met uw arts praat over de eventuele pijn die u ervaart, en over de eventuele compromissen die u moet maken door de pijn.

  Pijn is een vaak voorkomend MS-symptoom dat om een aantal redenen kan optreden. Mogelijk compenseert u voor uw spierzwakte door andere spieren meer te belasten, wat kan leiden tot pijn. U kunt pijn ervaren die verband houdt met zenuwbeschadiging, neuropathische pijn genoemd; dit kan ertoe leiden dat u pijn voelt door dingen die normaal gesproken geen pijn zouden veroorzaken.

  Afhankelijk van uw pijn en voorkeuren kan uw arts of MS-verpleegkundige vrij verkrijgbare pijnstillers, lichaamsbeweging, massagetherapie, cognitieve gedragstherapie of ontspanningstechnieken aanbevelen.

  1. Fatigue. MS Society UK. Available at: https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/signs-and-symptoms/fatigue. Last accessed: October 2017. 
  2. What is fatigue? MS Society UK. Available at: https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/signs-and-symptoms/fatigue/about-fatigue. Last accessed: October 2017.
  3. Fatigue. MS Trust. Available at: https://www.mstrust.org.uk/a-z/fatigue. Last accessed: October 2017.
  4. Treating and managing fatigue. MS Society UK. Available at: https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/signs-and-symptoms/fatigue/treatment-and-management. Last accessed: October 2017.
  5. Pain and sensory symptoms. MS Society UK. Available at: https://www.mssociety.org.uk/ms-resources/pain-and-sensory-symptoms-booklet. Last accessed: October 2017.  

Gerelateerd


Gids voor gesprekken met uw arts

Gids voor gesprekken met uw arts

Onze gids voor gesprekken met uw arts is er om u te helpen voor uzelf op te komen en meer waardevolle gesprekken met uw arts te voeren.

Woordenlijst

Gebruik deze woordenlijst van MS-gerelateerde definities om vertrouwd te raken met de medische terminologie, en om u te helpen zinvolle gesprekken met...

Het begrijpen van bijwerkingen en symptomen

Het begrijpen van bijwerkingen en symptomen

Kom meer te weten over de verschillen tussen bijwerkingen en symptomen en hoe ze vastgesteld kunnen worden.