Inleiding over hersenatrofie

header

Laten we het even over de hersenen hebben
Wanneer we het hebben over multipele sclerose (MS), praten we vaak over dingen als letsels en terugvallen, maar mogelijk heeft u ook iets gehoord over wat we hersenatrofie noemen. Vandaag de dag wordt er meer en meer gesproken over hersenatrofie, vooral door sommige MS-experts, dus wat is het precies? En waarom hebben we het hierover?

Om deze vragen te beantwoorden, moeten we een paar stappen terug. MS is een neurologische ziekte die beschadigingen veroorzaakt aan de cellen in uw hersenen en ruggenmerg (het centraal zenuwstelsel). We bekijken daarom nog snel even hoe het centraal zenuwstelsel (CZS) werkt, een aantal van de dingen die het doet, en wat tot de symptomen van MS leidt.

  Het CZS is het voornaamste controlecentrum van het lichaam. Zelfs wanneer u op de bank zit en tv kijkt, regelt het CZS uw ademhaling, lichaamstemperatuur en de spieren die u overeind houden. Het zorgt voor het juiste begrip van de beelden die u ziet, de geluiden die u hoort, en vormt tegelijk ook nieuwe herinneringen. Nogal vermoeiend als we er zo over nadenken, vindt u niet?

  central system
  brain spinal cord

  De cellen van het CZS die dit allemaal mogelijk maken noemen we neuronen (soms zenuwcellen genoemd). Ze vormen verbindingen en netwerken waarlangs berichten worden gestuurd. Neuronen zijn vreemd uitziende cellen die bestaan uit een cellichaam en een lange vezel, het axon, dat signalen ronddraagt. Het axon heeft een vettig laagje dat we myeline noemen, en dat het axon beschermt en helpt bij het efficiënt vervoeren van signalen.

  neuron

  De oorzaak van MS is nog onbekend maar we weten dat het immuunsysteem erbij betrokken is. Ons immuunsysteem is van vitaal belang voor onze overleving en bescherming tegen schadelijke invloeden. Bij MS ziet het immuunsysteem de myeline echter als een lichaamsvreemde substantie en gaat het de myeline aanvallen.

  Als de myeline beschadigd is, kunnen de signalen niet zo snel rondgaan. En eens de myeline rondom de zenuw helemaal vernietigd is, dan wordt het signaal mogelijk geheel geblokkeerd en wordt de verbinding verbroken.

  Hersenatrofie is een resultaat van schade aan de hersenen door MS waarmee rekening moet worden gehouden bij de zorg voor uw hersengezondheid. Wilt u meer weten over hoe u uw hersenen gezond kunt houden, lees dan deze korte gids. Een gids voor personen met multiple sclerosis.
   

  1. De Stefano N, et al. Arch Neurol 2001; 58: 65–70  
  2. Janardhan V, Bakshi R. Arch Neurol 2000; 57: 1485–1491 
  3. De Stefano N, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2015; 0:1-7

Gerelateerd


boosting brain helath

De hersengezondheid een duwtje in de rug geven

voorgevoel

Een slecht voorgevoel

header

De impact van hersenatrofie