De behandeling bespreken met uw neuroloog

De behandeling bespreken met uw neuroloog

Het kiezen van een ziektemodificerende behandeling (DMT) kan een ontmoedigende opdracht zijn, vooral door het grote aantal DMT-opties die beschikbaar zijn. Lees verder om te ontdekken wat u kunt verwachten van het beslissingsproces voor een behandeling en hoe u zich kunt voorbereiden op gesprekken over de behandeling met uw neuroloog.

Of u nu pas de diagnose hebt gekregen of al een DMT hebt gekregen, de volgende informatie kan u helpen bij het verbeteren van de behandelingsgerelateerde gesprekken en beslissingen tijdens uw afspraken.

  Het is belangrijk dat u samenwerkt met uw neuroloog om te beslissen over de beste behandeloptie die voor u het meest geschikt is. De rol die ieder van u speelt in deze gedeelde beslissing zal ervoor zorgen dat u zich comfortabel en tevreden voelt met uw behandelplan. Voor meer informatie over hoe u met uw neuroloog samenwerkt, kijk naar de video van professor Bart van Wijmeersch.

  Een van de belangrijkste taken van uw neuroloog is om u te informeren over de beschikbare DMT’s, hun voordelen en risico’s en u te begeleiden bij uw behandelingsbeslissingen.

  • Tijdens dit proces zullen ze veel factoren in overweging nemen. Een van de factoren die ze in overweging nemen, is uw huidige gezondheid
  • Het is belangrijk dat u uw neuroloog vertelt over alle gezondheidsproblemen die u hebt, naast MS. Sommige DMT’s zijn mogelijk niet geschikt als u bepaalde gezondheidsproblemen hebt of een behandeling krijgt die er een wisselwerking mee hebben
  • Hoewel dit geen probleem zou mogen zijn als het gaat om hoe goed uw MS behandeld kan worden, is het belangrijk dat alle incompatibele behandelingen vastgesteld en uitgesloten worden

  De doeltreffendheid van elke DMT-optie is een andere belangrijke factor die uw neuroloog vaak zal overwegen bij het nemen van behandelingsbeslissingen, waarbij men kijkt naar de ernst van uw multiple sclerose (MS) symptomen en de doeltreffendheid van elke behandeling tegen hun mogelijke bijwerkingen en wijze van toediening. Ze kunnen dan bepalen in hoeverre zij menen dat u baat zou hebben bij elke DMT en die kiezen die zij het meest geschikt voor u vinden.
   

  Om een beslissing te kunnen nemen, moet uw neuroloog ook een goed begrip hebben van uw persoonlijke prioriteiten, levensstijl en behandelingsdoeleinden.

  Door een aantal inzichten te onthullen in uw dagelijkse leven, zoals uw hobby’s, werk, familie en persoonlijke prioriteiten, kunt u een sterke basis opbouwen voor uw neuroloog om te begrijpen wat belangrijk voor u is, om te helpen bij het sturen van uw beslissingen over de behandeling en te zien in welk opzicht u baat zou kunnen hebben bij elke DMT.

  Vergeet niet dat u de echte expert bent van uw MS. Alleen u weet wat het is om dagelijks met MS te leven en de ware impact die de ziekte of de behandeling ervan, heeft op uw leven. Daarom is het zo belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie deelt met uw neuroloog, om hen te helpen begrijpen hoe u zich momenteel voelt en de problemen die u ondervindt. Dan kunt u samenwerken om ervoor te zorgen dat u uw MS zo goed mogelijk onder controle houdt.

  U moet ook voorbereid zijn op de mogelijkheid dat uw neuroloog meer persoonlijke vragen stelt, zoals uw kinderwens. Hoewel dit moeilijke onderwerpen kunnen zijn om te bespreken, kan dit ook uw neuroloog helpen om de juiste ondersteuning en advies te geven bij het ontwikkelen van uw MS-behandelprogramma.

  Vul uw eigen Gids voor gesprekken met uw arts in om gesprekken te voeren met uw neuroloog over uw levensstijl en persoonlijke prioriteiten en om u te helpen meer uit uw leven met MS te halen.

  Hoewel uw neuroloog u kan helpen bij het begeleiden en ondersteunen van uw beslissing, is het veel moeilijker voor hen om dit te doen als u geen informatie geeft. Het is in uw handen om een aanzienlijke waarde toe te voegen aan uw afspraken met de neuroloog en met name de gesprekken bij het beslissen over de juiste DMT voor u.

  Hoewel het moeilijk kan zijn voor u om erover te praten, zal het actief deelnemen aan gesprekken met uw neuroloog waarschijnlijk leiden tot een beter resultaat voor u. Neem de tijd die u nodig hebt. Stel vragen en verhoog uw bijdrage aan het gesprek terwijl uw zelfvertrouwen groeit.

  Door uw neuroloog kleine snapshots van uw leven te geven, kunt u hen echt helpen om u als persoon te begrijpen, niet enkel als MS-patiënt. Naast het bespreken van de aspecten van uw persoonlijk leven, kan uw neuroloog ook vragen wat u met uw behandeling wilt bereiken.

  Openlijk spreken over uw behandeling en uw persoonlijke doeleinden kan uw neuroloog helpen om de DMT’s te vinden die het beste aansluiten bij uw levensstijl en het meest waarschijnlijk zullen voldoen aan uw prioriteiten voor behandeling.

  Door open en eerlijke gesprekken te voeren over uw DMT-opties, is het niet alleen uw neuroloog die er voordeel bij zal hebben. Het is aangetoond dat het betrekken van mensen met MS bij hun behandelingsbeslissingen, hun engagement en naleving van hun gekozen DMT verhogen, waardoor de resultaten van de behandeling en de tevredenheid verbeteren.

  Voelt u zich overweldigd?

  Sommige mensen kunnen zich overweldigd voelen bij het vooruitzicht van een dergelijke belangrijke beslissing.

  Als u zich zo voelt, vraag eens om de mening van:

  • zelfhulpgroepen
  • een familielid
  • vrienden

  Onthoud dat u niet alleen staat bij het kiezen van uw DMT. Uw neuroloog staat altijd klaar om u gerust te stellen, en door samen te werken, kunt u zorgen dat u een gedeelde beslissing neemt waar u zich comfortabel bij voelt.

  Het kan moeilijk zijn om te weten hoe u zich het beste kunt voorbereiden op behandelingsgesprekken met uw neuroloog, ongeacht hoelang u gediagnosticeerd bent, maar vooral als dit uw eerste keer is. Bekijk de tips hieronder om u te ondersteunen bij het voeren van effectieve gesprekken met uw neuroloog:

  Probeer wat opzoekingswerk te doen

  Lees meer over MS en de behandelopties die beschikbaar zijn, voorafgaand aan uw eerste afspraak bij de neuroloog. Hoewel ze allemaal aan u zullen worden uitgelegd tijdens de afspraak, zult u een basiskennis hebben en u niet blindstaren op alle informatie!

  Denk na over uw behandelingsdoeleinden en prioriteiten

  Wat wilt u bereiken met uw behandeling? Of het nu gaat om symptoomvrij leven of het verminderen van de ziekteprogressie op lange termijn, het is goed om na te denken over uw behandelingsdoeleinden voordat u naar uw eerste afspraak gaat. Het kan ook helpen om na te denken over uw prioriteiten in het leven, of dat nu uw gezin, een hobby of iets anders is. Door de dingen te bepalen die het meest belangrijk voor u zijn, zal het u helpen een DMT te vinden die de verstoring van uw levensstijl minimaliseert.

  Overweeg wat u bij elke afspraak wilt bereiken

  Het kan soms helpen om vooruit te plannen en één vraag op te schrijven die u tijdens uw volgende afspraak wilt beantwoorden. Dit kan helpen om het gesprek te richten op een hoofdthema. Bedenk echter dat dit uw discussie niet mag beperken.

  Houd ze open en laat het gesprek natuurlijk verlopen!

  Als u een behandeling krijgt en al een tijdje met MS bent gediagnosticeerd, dient u ook uw eigen gepersonaliseerde Gids voor gesprekken met uw arts in te vullen. Dit zal helpen om het gesprek met uw neuroloog te sturen tijdens uw verschillende afspraken.

  1. MS Trust – Guide to decision making. Available at: https://www.mstrust.org.uk/about-ms/ms-treatments/ms-decisions/guide-decision-making. Last accessed: July 2019.
  2. Brown H et al. (2018) Physician and patient treatment decision-making in relapsing-remitting multiple sclerosis in Europe and the USA. https://doi.org/10.2217/nmt-2018-0023. 

Gerelateerd


Gids voor gesprekken met uw arts

Gids voor gesprekken met uw arts

Onze gids voor gesprekken met uw arts is er om u te helpen voor uzelf op te komen en meer waardevolle gesprekken met uw arts te voeren.

Doeleinden stellen bij MS

Doeleinden stellen bij MS

Kom meer te weten over het belang van het stellen van doeleinden en hoe u de juiste voor u kunt kiezen.