Hoe u iemand kan steunen die ziek is?

steun ziek

Veel naasten hebben de behoefte om de persoon die ziek is en in schok verkeert te steunen bij het aanpassen aan een nieuw leven. Meestal gebeurt dit van nature, maar soms kan een naaste zich ontoereikend en onzeker voelen over hoe ze op de "juiste" manier steun kunnen bieden.

Er is niet één goede manier. De persoon die ziek is, kan om gezelschap vragen om de situatie en zijn gevoelens te bespreken, aan de andere kant kan hij of zij de behoefte voelen om alleen te zijn om over dingen na te denken. Het
is belangrijk om hun verzoeken te respecteren. Het is goed om aanwezig, geïnteresseerd en beschikbaar te zijn wanneer dat nodig is. Op de volgende pagina hebben we informatie verzameld over hoe mensen met de ziekte doorgaans het liefst interactie willen hebben, en welke houding te vermijden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat ondersteuning meer is dan alleen het bespreken van de ziekte en de daaropvolgende crisis.

Hier hebben we dingen verzameld die goed zijn om te weten bij het ondersteunen van iemand die dicht bij een zieke staat.

  • Iedereen reageert anders op een crisis. Ondersteuning moet altijd worden verleend op de voorwaarden van de persoon die ziek is.

  • Aanpassen aan ziek zijn kost tijd.

  • Vaak wil de persoon met de ziekte op een gegeven moment praten. Luisteren is voldoende, de juiste antwoorden zijn niet nodig en mogen ook niet worden aangeboden.

  • De persoon die ziek is, kan, vooral in het begin, verdoofd zijn en niet in staat zijn om de hulp die hij nodig heeft te omschrijven. Wees actief, wees aanwezig en bied uw steun.