Omgaan met MS


De juiste MS-behandeling vinden voor u

De juiste MS-behandeling vinden voor u

Het begrijpen van uw opties en het kiezen van uw multiple sclerose (MS)-behandeling kan een ontmoedigende opdracht zijn. Door de vele beschikbare behandelingen en factoren waarmee u rekening dient te houden, zoals het type MS dat u hebt, de ernst van uw symptomen en hoe vaak ze zich voordoen, kan het nemen van een beslissing moeilijk zijn. Maar dat hoeft het niet te zijn. Evenals uzelf informeren over de soorten behandeling die beschikbaar zijn, is het essentieel dat u ook nadenkt over de zaken die het belangrijkst zijn voor u, zoals uw persoonlijke levensdoeleinden, prioriteiten en levensstijl. Dit helpt om u zelfverzekerd en voorbereid te voelen wanneer u uw behandelplan met uw neuroloog bespreekt.

  Door middel van een vroege interventie met ziektemodificerende therapieën (DMT’s) kunt u helpen uw hersenen te beschermen en de mogelijke progressie van uw ziekte te voorkomen, waardoor uw toekomst wordt veiliggesteld. Maar hoe weet u wat het beste zal werken bij u?

  Er zijn veel dingen waar u rekening moet mee houden als het gaat om het vinden van de juiste behandeling voor u, omdat ze allemaal verschillend zijn. Uw opties kunnen afhankelijk zijn van het type MS dat u hebt, evenals van wat u verlangt van uw leven met multiple sclerose.

  U kunt uw arts vragen hoe uw opties verschillen in termen van:

  • Hoe en wanneer u de behandeling moet nemen
  • De voor- en nadelen van de behandeling
  • Hoe de behandeling moet worden bewaard en klaargemaakt
  • Hoelang u de behandeling moet nemen
  • Of u testen moet ondergaan of opgevolgd moet worden tijdens het nemen van de behandeling

  Of, als u al een behandeling gebruikt:

  • Hoe goed uw behandeling de schade aan uw hersenen veroorzaakt door MS vertraagt of voorkomt

  Denk na over hoe elk van de bovenstaande punten invloed zou kunnen hebben op uw dagelijkse leven met MS, en zorg ervoor dat u openlijk spreekt met uw neuroloog over eventuele zorgen die u hebt. Het bespreken van deze onderwerpen moet u helpen om een beter idee te krijgen van wat u wel en niet verlangt van uw behandeling.

  Een duidelijk begrip van uw persoonlijke prioriteiten en behoeften is een andere essentiële overweging bij het vinden van de juiste behandeling voor u, en doeleinden stellen voor uzelf is een goed begin. Zorg ervoor dat u met uw neuroloog praat over uw prioriteiten en doeleinden bij het bespreken van behandelopties, om ervoor te zorgen dat uw MS op de best mogelijke manier voor u onder controle wordt gehouden.

  Vergeet niet dat iedereen die aan MS lijdt, verschillend is. Het vinden van de juiste behandeling voor u, vereist een goede relatie tussen u en uw neuroloog, alsook een begrip van uw eigen doeleinden bij MS-beheer. Lees ons advies om u te helpen voorbereid te zijn op uw afspraak met uw neuroloog.

  Er zijn vele redenen waarom u kunt overwegen om van behandeling te veranderen, en het is niet zo ongewoon als u misschien denkt! Het kan soms enige tijd duren om de behandeling te vinden die geschikt is voor u. Twee vaak voorkomende redenen voor het overschakelen van de ene behandeling naar een andere, zijn problemen met bijwerkingen in verband met de behandeling, en problemen met hoe doeltreffend de behandeling is om uw aandoening onder controle te houden.

  Problemen met verdraagbaarheid kunnen ertoe leiden dat mensen met MS overstappen naar een behandeling waarbij ze minder bijwerkingen ervaren, of naar een toedieningsmethode die beter geschikt is voor hen. Anderen kunnen vinden dat ze met hun behandeling de symptomen niet effectief onder controle hebben en dat een andere behandeling beter kan werken.

  Met zo’n uitgebreide keuze aan MS-behandelingen kan het moeilijk zijn om het overzicht te bewaren over alle opties die voor u beschikbaar zijn. Het is niet meer dan normaal om wat hulp te vragen bij het nemen van deze behandelingsbeslissingen.

  Praat met uw neuroloog als u niet tevreden bent met uw huidige MS-behandelplan. Alleen met het inzicht van uw neuroloog betreffende uw ervaring met de behandeling en uw persoonlijke doeleinden en prioriteiten, kunt u een oplossing vinden die voor u werkt. Maak een Gids voor gesprekken met uw arts om u te helpen u voor te bereiden op de gesprekken met uw arts.

  1. MS Trust - Guide to decision making. Available at: https://www.mstrust.org.uk/understanding-ms/ms-symptoms-and-treatments/disease-modifying-drugs-ms-decisions/guide-decision. Last accessed: July 2019.
  2. Giovannoni G et al. (2017) Brain health: time matters in multiple sclerosis. Available at: http://www.msbrainhealth.org/report. Last accessed: July 2019.
  3. Disease modifying therapies. Available at: https://www.mssociety.org.uk/ms-resources/disease-modifying-therapies-booklet. Last accessed: October 2017.

Gerelateerd


Gids voor gesprekken met uw arts

Gids voor gesprekken met uw arts

Onze gids voor gesprekken met uw arts is er om u te helpen voor uzelf op te komen en meer waardevolle gesprekken met uw arts te voeren.

Doeleinden stellen bij MS

Doeleinden stellen bij MS

Kom meer te weten over het belang van het stellen van doeleinden en hoe u de juiste voor u kunt kiezen.

De behandeling bespreken met uw neuroloog

De behandeling bespreken met uw neuroloog

Het is belangrijk om doeltreffend met uw neuroloog te communiceren bij het bespreken van uw MS-behandelplan.