Koen
Wat heb ik gedaan dat ik nooit zou gedaan hebben als ik de diagnose van MS niet gekregen had?

Wat ik gedaan heb en dat ik nooit zou gedaan hebben als ik geen MS had werd mij gevraagd. Daar moest ik toch wel eens bij nadenken. En daar wou ik wel eens over nadenken. Meestal vraagt men mij, wat ik niet meer kan omdat ik MS heb en daar antwoord ik dan op dat ik daar niet over wil denken, ik geniet van wat wel kan. Maar inderdaad, als ik erover begin na te denken dan vind ik al rap zaken die ik, zonder MS, niet zou gedaan hebben. Mijn MS heeft andere deuren geopend.
Het eerste, voor de hand liggende, is dat ik deze blog niet aan het schrijven zou zijn en ook geen eigen blogs zou schrijven. Ik ben begonnen met een eigen website (www.komalo.be) te maken om mij cognitief te trainen. Al snel werden deze blogs door velen gelezen en merkte ik dat ik zo een steun ben voor vele lotgenoten. Door iets te doen wat ik graag doe, het schrijven van blogs, help ik andere mensen het leven met MS te begrijpen. Dat is een fijn gevoel, dat ik niet zou gehad hebben zonder zelf die diagnose gehad te hebben.
Misschien wel het belangrijkste dat ik anders nooit zou gedaan hebben is nog meer genieten van kleine dingen. In een bos gaan zitten en luisteren naar de wind die door de bomen waait en de vogels die fluiten. Dat is maar één voorbeeld van zaken die ik eerder niet opmerkte, maar die rust brengen. Weg van het gejaagde leven en kijken naar de harmonie in de natuur. Ik moet er zelfs niet voor naar het bos, thuis in mijn tuin gewoon wat zitten of liggen en mij verliezen in een goed boek. Ook daar kon ik geen tijd voor nemen, er was steeds wel wat anders te doen. Nu ook nog, maar ik leef nu op een ander tempo.
Door mijn MS heb ik ook veel andere mensen leren kennen. Na elke revalidatie ben ik weer wat vrienden rijker. Lotgenoten die hetzelfde voelen en elkaar steunen op momenten waar het nodig is. Ik ben tafeltennis gaan spelen nadat ik op revalidatie gemerkt had dat ik dat wel nog kon doen en meer nog, dat ik dat graag doe. Ook hier heb ik veel mensen leren kennen uit mijn omgeving. 
Zonder MS zouden we niet opnieuw gebouwd hebben. Op het moment dat het duidelijk werd dat ons huis met trap en grote tuin niet praktisch meer was, hebben mijn vrouw en ik besloten om een aangepaste woning (alles gelijkvloers, bredere (schuif)deuren, inloopdouche, …) te bouwen. Nu hebben we een heel praktisch en energiezuinig huis met een tuintje dat onderhoudsvriendelijk is. Door te verhuizen naar een andere gemeente hebben we ook daar weer veel nieuwe interessante mensen leren kennen.
Door mij aan te passen aan de situatie ben ik anders gaan leven. Ik weet niet wat mijn leven nu zou zijn als die MS er niet was, maar ik weet wel dat ik nu echt gelukkig ben!

 

Koen
Wil je meer van mij lezen, surf dan naar www.komalo.be.

Sanofi Belgium, MAT-BE-2300580, v1, 06/2023