Koen

Daar zit je dan, je hebt net de diagnose Multiple Sclerose (MS) gekregen. Eén vraag is daarmee beantwoord, wat is er met mij aan de hand. Samen met het beantwoorden van die ene vraag komen vele nieuwe vragen. Hoe moet het nu verder, zijn er behandelingen, beland ik nu in een rolstoel, … Veel dat er door mijn hoofd gaat en ik ben al zo moe …
Gelukkig kreeg ik mijn diagnose in een MS-centrum, waar ze mij direct een afspraak gaven voor een multidisciplinaire raad (MDR). Dit is een namiddag waar je een heel team ontmoet dat je verder begeleidt in je ziekte. In deze MDR zit een psychologe, een MS-verpleegkundige, een revalidatie arts en iemand van de MS-liga. Dan merk je dat je niet alleen staat. Er staat een heel team achter je en dat geeft vertrouwen, vertrouwen in de toekomst. Samen kun je veel meer. 
Ik heb het geluk om een vrouw en dochter achter mij te hebben, die mij volledig steunen. Maar ook voor hen was dit een nieuw gegeven en ook bij hen waren er vele vragen. Dan is het belangrijk dat je kunt terugvallen op iemand met kennis van zaken. 
Ik had nooit gedacht dat één bepaald telefoonnummer, zoveel voor mij zou betekenen. Het nummer van de MS-verpleegkundige (gelukkig is mijn vrouw niet jaloers 😊). Zo had ik iemand waar ik met alle vragen over MS en alles wat daarbij hoort, terecht kon. Eén contactpersoon die de vragen doorspeelt naar de juiste persoon en steeds snel het antwoord aan mij bezorgt, zodat ik mij kan concentreren op andere dingen. De MS-verpleegkundigen kennen mij en bij een vraag moet ik niet steeds het hele verhaal herhalen. Mijn naam zeggen en ze zijn volledig mee. Ze kennen mijn situatie en weten aan wie ze welke vraag moeten voorleggen.
MS is al vermoeiend genoeg, dat je alle hulp die aangeboden wordt, best kunt aannemen. De MS-verpleegkundige staat zeker bovenaan deze lijst met hulp.
Bedankt Cindy, bedankt Veerle voor alle hulp en bijstand.
Koen
Wil je meer van mij lezen, surf dan naar www.komalo.be.

Sanofi Belgium, MAT-BE-2100440, v1, 06/2021