header

 Kwaliteit van leven • Artikel

Bewegen met MS

Als mensen weten dat ik MS heb en daardoor niet meer kan gaan werken, stellen ze nogal eens de vraag wat ik een hele dag doe. Mijn antwoord is dan simpel, ik werk … aan mijn gezondheid.

Een groot onderdeel van dat werken aan mijn gezondheid is bewegen. Werken in het huishouden, wat werken in de tuin en wat sporten. Niet meer zoals ervoor, maar aangepast aan mijn nieuwe ritme want natuurlijk moet ik ook op tijd rusten.

Drie keer per week ga ik naar de kinesist die mijn benen wat los maakt en mij daarna oefeningen geeft om mijn spieren te trainen. Mijn benen, mijn bovenlichaam, buikspieren en evenwicht oefen ik daar. Een work-out op maat voor mij. Ik bekijk dit als een fitness training met personal coach, waar anderen veel geld voor moeten betalen.

Op het moment dat het tot mij doordrong dat ik niet meer kon gaan werken, heb ik een groot deel van het huishouden op mij genomen. Waar de poetsvrouw op een halve dag ons huis gepoetst kreeg, doe ik er 2 dagen over, maar het is wel gedaan en belangrijker nog, ik heb het gedaan. Om het strijken te vergemakkelijken heb ik een hoge (bar)kruk erbij genomen, zodat ik half zittend kan strijken. Mits de juiste aanpassingen is er weer meer mogelijk. Ik heb geleerd om de hulpmiddelen die er voorhanden zijn ook te gebruiken.

Mijn verplaatsingen probeer ik zoveel mogelijk met de fiets te doen. Dankzij de elektrische fiets kan dat. Meer en meer laat ik mijn fiets het werk doen (trapondersteuning), maar ik blijf wel in beweging. Ik moet wel trappen, anders is er geen ondersteuning.

Ons hondje Fonske, een dwergpoedel, zorgt er ook voor dat ik meer beweging heb. Hij staat er op dat ik minstens 2 keer per dag met hem ga wandelen. Weer wat extra beweging en zeker zo belangrijk, sociaal contact. Gaan wandelen met een hond zorgt voor contact. Mensen die u anders gewoon voorbij lopen, beginnen nu een gesprek …

Voor mijn MS was ik nogal sportief. Ik ging elke week minimum een uur tennissen, fietste graag, zwom veel, … Dat kan nu allemaal niet meer, maar ik ben wel opzoek gegaan naar andere sporten die wel nog gaan. Zo ben ik ook met tafeltennis begonnen. Ik had op revalidatie een paar keer ping-pong gespeeld en dat beviel mij zodanig dat ik mij aangesloten heb bij de plaatselijke tafeltennisclub. Al speel ik er maar een half uurtje, ik ben weer bezig en heb ook hier het sociaal contact.

Blijven bewegen is bij MS belangrijk, heb ik gemerkt. Door mijn spieren te blijven trainen ga ik minder snel achteruit. Ik wil MS mijn lichaam niet laten overnemen, maar vecht tegen MS en een belangrijk wapen hiertegen is bewegen.

Wil je meer blogs van mij lezen, dat kan op www.komalo.be

Sanofi Belgium,MAT-BE-2200229,v1,04/2022