Doeleinden stellen bij MS

Doeleinden stellen bij MS

Nieuwjaarsdag is niet het enige moment om te evalueren hoe de dingen gaan of om uzelf uit te dagen om iets nieuws te doen. Het is altijd belangrijk om na te denken over waarnaar u streeft en alles wat uw leven beter zou kunnen maken.  

Uzelf doeleinden stellen kan u helpen dit te doen, en zelfs de kleinste uitdagingen kunnen een grote invloed hebben op uw leven en in de loop van de tijd veranderen in positieve gewoonten. Om u te helpen van start te gaan, hebben we mensen met multiple sclerose (MS) gevraagd hoe het stellen van doeleinden hen heeft geholpen en welk advies ze zouden delen – zodat u zich geïnspireerd kunt voelen!

Kleine veranderingen aanbrengen kan de eerste stap zijn op het pad naar het bereiken van grote dingen. Wanneer u aan multiple sclerose (MS) lijdt, kan het aanpassen van uw leven rond uw aandoening een normaal onderdeel worden van uw routine, soms zonder dat u het zich realiseert – maar dat zou niet mogen gebeuren. U hoeft uw levensstijl of de dingen die u doet, niet aan te passen vanwege uw aandoening.

Bedenk dus wat u wilt van het leven, ongeacht uw MS en het verschil dat het voor u zou maken. Als er iets is dat u wilt doen, kan het stellen van een doel u helpen om het te bereiken met de steun van uw zorgteam, uw vrienden en familie.

Barbara

“Ik denk diep van binnen dat ik van MS wilde winnen, vooral omdat het zo veel van me had afgenomen. Toen ik voor het eerst werd gediagnosticeerd, had ik moeite om mijn diploma te behalen. Nu ben ik op het punt om in de herfst af te studeren, allemaal dankzij die eerste stap in het onbekende.”
Barbara, leven met MS

De doeleinden van iedereen zijn individueel en of ze nu groot of klein zijn, het accepteren van verandering kan een groot verschil maken. Het zijn de eerste stappen richting een doel dat uw leven zou kunnen veranderen.

“Soms is de kleinste stap in de juiste richting de grootste stap van uw leven. Wees voorzichtig als u wilt, maar neem een stap.”– Naeem Callaway.

Om u enkele ideeën te geven, zijn hieronder een aantal doeleinden die andere mensen met multiple sclerose hebben behaald. Klik op de stippen om door de voorbeelden te bladeren.

Swim

“Deze zomer ben ik bijna elke week gaan zwemmen” – Gemeenschapslid, Leven met MS

Walking the dog

“Deze ochtend opgestaan en de hond uitgelaten” – Gemeenschapslid, Leven met MS

weight lifting

“Ik begon met krachttraining na mijn diagnose en ik ga nu naar mijn eerste powerlifting-bijeenkomst” – Gemeenschapslid, Leven met MS

park bench

“Ik heb 20 minuten gestapt zonder te zitten om uit te rusten” – Gemeenschapslid, Leven met MS

cycling

“Ik heb 72 kilometer gefietst met oude en nieuwe vrienden en ik heb hen onderweg ook wat verteld over MS!” – Gemeenschapslid, Leven met MS

graduation

“Ik heb mijn masterdiploma in creatief schrijven behaald” – Gemeenschapslid, Leven met MS

"Ik heb een lied geschreven en uitgevoerd in het openbaar, in mijn tweede taal"  - Winnaar MS-helden, Leven met MS

Wat of wie inspireert u?

Zijn het de mensen die het dichtst bij u staan, uw rolmodellen of het gevoel dat het u geeft als u iets bereikt dat u nooit voor mogelijk had beschouwd? Wat het ook is, of wie het ook is, het vinden van iets dat motiveert en inspireert, kan helpen bij het werken aan uw doeleinden.

Telma

“Mijn grootste inspiratie is mijn dochter. Maar er zijn ook enkele superhelden die me inspireren zoals de bodysurfer Miguel Rocha, en Naiara Schubert die een Braziliaanse bodybuilder is – zij lijdt aan MS en hielp me beseffen dat het belangrijk is om aan sport te doen. En de uitdaging zelf inspireert me – het helpt me te realiseren dat ik dingen kan doen. Dat ik mijn eigen obstakels kan overwinnen.” – Telma, Leven met MS

Als u zich geïnspireerd voelt om uw manier van leven te verbeteren, of u nu een specifiek doel in gedachten hebt of niet, kan het moeilijk zijn te weten waar u moet beginnen. Dus hier is wat advies om u te helpen uw doeleinden te plannen en te bereiken als u aan MS lijdt, door mensen die het u hebben voorgedaan:

Aim high but plan a path

Leg de lat hoog maar plan een traject
Als u wilt streven naar iets groots of langdurigs, breek uw doel dan op in kleinere stukken, zodat u er stap voor stap naartoe kunt werken.

small

Of stel kleinere doeleinden
U hoeft zelfs niet te streven naar één groot ambitieus doel. Misschien kunt u uzelf kleinere doeleinden stellen, die u in kortere tijd kunt bereiken.

Goals

Stel doeleinden die bij u passen
Uw doel hoeft niet gebaseerd te zijn op de laatste hype, het moet uniek en haalbaar voor u zijn. Denk dus aan wat u kunt doen en pas uw doel aan zodat het bij u past.

Survive

Tegenslagen overleven
Iets van waarde bereiken is nooit eenvoudig. Het kan gebeuren dat u het moeilijk krijgt en zich afvraagt waarom u er ooit aan begonnen bent. Praat op zulke momenten met vrienden en familie en omring uzelf met ondersteuning. En vergeet niet dat het altijd fijn is om wat pauze te nemen!

Advice

Krijg het juiste advies van de juiste mensen
Als u uw neuroloog of MS-verpleegkundige vertelt wat u wilt doen, kan dit helpen op een manier die voor u werkt.

“Toen ik mijn arts vertelde dat ik een Masters in creatief schrijven wilde behalen, was hij ietwat verrast, maar hij moedigde me aan door me uit te leggen dat het mijn hersenen actief zou houden!” – Barbara, Leven met MS

“Toen ik mijn doel vertelde om te starten met boksen, was mijn arts eerst niet zeker. Maar na enkele raadplegingen en gesprekken zijn we het eens geworden.” – Telma, Leven met MS.

Roll up

Rol uw mouwen op en ga aan de slag
Soms zult u tegenslagen ervaren op het pad naar uw doel, maar geef nooit op. Als het iets is dat belangrijk voor u is, dan is het waardevol om ervoor te vechten.

Doeleinden stellen
Het kan gebeuren dat het dagelijks leven in de weg staat of u afleidt van uw doel. Daarom hebben we een paar hulpmiddelen gecreëerd om u te helpen uw doel te plannen, om op schema te blijven en om uw prioriteiten aan uw arts te communiceren bij uw volgende afspraak. U kunt ook uw eigen Gids voor gesprekken met uw arts maken.


Herinnering doelstelling

Herinnering doelstelling
Een herinnering aan uw doelstelling om af te drukken, in te vullen en ergens op te hangen, zodat u het elke dag kunt zien. Het bijhouden van een verslag van uw doel waarin u dit noteert, kan u helpen te onthouden.

Download PDF


Vond u deze inhoud nuttig?