Wat is smeulende MS?

Had u al gehoord over ‘smeulende MS’? Maakt u zich geen zorgen, want het is een relatief recente term waarmee een specifiek proces wordt beschreven dat optreedt bij mensen met MS. Helaas is veel van de beschikbare informatie over dit onderwerp niet gemakkelijk toegankelijk voor patiënten, omdat deze informatie vaak deel uitmaakt van een wetenschappelijke publicatie of op een website staat die meer op professionele zorgverleners gericht is. Maar hier kunnen wij helpen!

We hebben dit artikel samengesteld om u te helpen begrijpen wat smeulende MS is en hoe de laesies ervan verschillen van de laesies die over het algemeen met MS worden geassocieerd. We zullen kort de impact verkennen die smeulende laesies kunnen hebben op de ziekteprogressie van MS, en we vermelden ook enkele eenvoudige stappen waarmee u het effect van smeulende MS op uw leven kunt beperken.

  Smeulende MS wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van smeulende laesies, een specifiek type laesie waargenomen bij mensen met MS, dat chronisch actief is en langzaam groeit gedurende vele jaren. Ze worden ook ‘gerande laesies’, ‘chronisch actieve laesies’ of ‘traag uitbreidende laesies’ genoemd; dit zijn alternatieve namen gebruikt door wetenschappers die dit specifieke gebied van MS bestuderen.

  Smeulende laesies komen vaak voor bij mensen met MS en kunnen iedereen treffen, ongeacht het type MS dat iemand heeft en ongeacht of iemand een ziektemodificerende behandeling (disease modifying therapy, DMT) heeft ondergaan. Ze worden echter over het algemeen geassocieerd met progressieve, en agressievere en schadelijkere vormen van MS.

  Smeulende laesies verschillen van de normale laesies geassocieerd met MS, zowel in hun voorkomen als in hun gedrag.
  Niet-smeulende laesies kunnen krimpen of zelfs volledig genezen en na verloop van tijd verdwijnen. Dit staat in schril contrast met het gedrag van smeulende laesies die, naar men vermoedt, langdurige, actieve ontsteking bij MS vormen, die van continue aard is. Deze laesies blijven en breiden zich jarenlang actief uit.

  Een team van onderzoekers heeft onlangs een beeldvormingstechniek ontwikkeld om smeulende laesies te visualiseren en ze te onderscheiden van niet-smeulende laesies op basis van hun voorkomen – iets dat voorheen niet mogelijk was. Met behulp van deze geavanceerde beeldvormingstechnologie kan een kenmerkende, donkere rand worden waargenomen rond smeulende laesies.
  Deze rand is een visueel kenmerk dat deze laesies onderscheidt van andere laesies en wordt veroorzaakt door microglia, een type immuuncel die het centraal zenuwstelsel (CZS) rondzwerft om celfragmenten, afval en lichaamsvreemd materiaal, zoals bacteriën en virussen, te verwijderen. Dit is ook de reden waarom smeulende laesies soms ‘gerande laesies’ worden genoemd. Microgliale activiteit in het CZS is normaal en gezond, maar microglia kunnen soms worden getriggerd tot een overactieve status en dit is wanneer ze ziekte kunnen veroorzaken.

  Voor alle duidelijkheid: smeulende laesies zijn nog steeds een relatief nieuw onderwerp en de rol die ze spelen bij MS wordt niet volledig begrepen, en er is verder onderzoek nodig om het belang van dit specifieke type MS-activiteit voor mensen met de aandoening te begrijpen.

  Uit een recent onderzoek onder 192 personen met MS bleek echter dat degenen met smeulende laesies cognitieve en mobiliteitsproblemen ontwikkelden op jongere leeftijd en een lager hersenvolume hadden in vergelijking met degenen zonder smeulende laesies. Het onderzoek concludeerde ook dat mensen met smeulende laesies meer kans hadden op MS die progressief was geworden.

  Hoewel er veel meer onderzoek nodig is om inzicht te krijgen in de rol van smeulende laesies bij de progressie van MS, en wie van de personen met MS het grootste risico loopt, wijzen deze belangrijke bevindingen erop dat smeulende laesies geassocieerd kunnen zijn met ernstigere vormen van de aandoening.

  Smeulende MS-activiteit mag niet over het hoofd worden gezien, vooral omdat initieel onderzoek de aanwezigheid van smeulende laesies in verband heeft gebracht met verergerende symptomen en ziekteprogressie van MS.

  Hier zijn twee belangrijke stappen die u kunt nemen om de impact van smeulende laesies op uw leven te verminderen:

  Kom naar uw afspraken
  Het is ongelooflijk belangrijk dat u regelmatig naar uw geplande MRI-afspraken komt bij uw neuroloog, zelfs als u op dat moment geen duidelijke symptomen van MS vertoont. Op deze manier kunnen eventuele smeulende laesies worden ontdekt en behandeld.

  Houd u aan uw behandelplan
  Hoewel er slechts beperkt onderzoek is, is er toch enig bewijs dat smeulende laesies kunnen reageren op behandeling met bepaalde DMT’s – daarom is het cruciaal dat u uw behandelplan voor MS blijft volgen, omdat dit mogelijk kan helpen bij eventuele onderliggende smeulende MS waar u zich niet van bewust bent.

  1. MS Trust – MRI reveals smouldering MS lesions. Available at: https://mstrust.org.uk/research/research-updates/191030-smouldering-lesions. Accessed August 2021.
  2. The MS Blog – Smouldering MS – Not All Bad News. Available at: https://multiple-sclerosis-research.org/2021/07/smouldering-ms-not-all-bad-news/. Accessed August 2021.
  3. Multiple Sclerosis News Today – Need to Know: MS and Smoldering Lesions. Available at: https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2019/11/12/need-to-know-about-smoldering-lesions/. Accessed August 2021.
  4. MS-UK – “Smouldering spots” in the brain may signal severe MS. Available at: https://www.ms-uk.org/%E2%80%9Csmouldering-spots%E2%80%9D-brain-may-signal-severe-ms. Accessed August 2021.
  5. MultipleSclerosis.net – What Are Smoldering Lesions? Available at: https://multiplesclerosis.net/clinical/smoldering-lesions. Accessed August 2021.

Gerelateerd


boosting brain helath

De hersengezondheid een duwtje in de rug geven

The Science of MS

Brein gezondheid

Hersenreserve bij MS